EHBO-opleiding op AGS

17.04.2022

Jullie hebben ongetwijfeld al gemerkt dat er een AED-toestel geïnstalleerd werd aan de inkom van onze shop. Dit om mensen in nood te kunnen helpen.

Dagelijks krijgen ongeveer 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis volgens Rode Kruis Vlaanderen. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Door binnen 3 tot 5 minuten te starten met de reanimatie en door een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken, verhoog je de overlevingskans van het slachtoffer tot 70%.

Wat is dat nu een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. 

Wanneer is een AED nodig?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld. Het hart kan hierdoor niet meer samentrekken en bloed rondpompen. Een AED kan een schok geven om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. 

Een AED geeft alleen een schok als dat nodig is

  • Een AED geeft geen schok als het hart echt stil staat.
  • Een AED geeft ook geen schok als je bewusteloos bent, maar je hart goed werkt. 

Hoe werkt een AED?

Een AED bestaat uit 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt. Hierdoor kan het apparaat het hartritme beoordelen. Daarna vertelt het apparaat wat je moet doen. Je krijgt dan te horen of je bijvoorbeeld door moet gaan met reanimeren of op de knop moet drukken om een schok toe te dienen. Het bedienen van een AED is niet moeilijk, maar het is goed om dit te oefenen. En daarom hebben we op AGS enkele EHBO-sessies georganiseerd. Zo konden geïnteresseerde leden en medewerkers hun reanimatie skills terug inoefenen en werd het gebruik van deze AED-toestellen uitgelegd.

De belangrijkste les van de avond:

Het ergste wat je kan doen bij een hartstilstand is NIETS doen.. Daar was onze EHBO-lesgever heel duidelijk over.

Wil je graag wat meer informatie over het gebruik hiervan? Kijk dan zeker eens naar de filmpjes die we gemaakt hebben tijdens onze opleiding en op onze FB-pagina zullen verschijnen.

Bronnen: Rode Kruis Vlaanderen & Hartstichting.nl

Alle nieuws